Fedora 19

Tak jsem neodolal a stáhnul jsem si Fedoru 19. Můj domácí Linux server běží na distribuci Fedora 11, takže jaké jsou mé dojmy z nové Fedory se dočtete níže.

fedora-19-gnome

Jelikož jsem si v minulosti oblíbil a už i navyknul na uživatelské rozhraní Gnome, nebylo tomu i nyní jinak. Po instalaci jsem byl však okamžitě překvapen. Gnome 3.8 naprosto změnilo (vylepšilo) grafické rozhraní a já byl, musím se přiznat, příjemně překvapen. Například Gnome již nedisponuje deflautně nastavenými virtuálními obrazovkami, které lze přepínat šipkami vpravo a vlevo. Nyní se počet virtuálních screenů generuje dle potřeby a přepínat lze šipkami nahoru a dolu. Jistě, téměř nepodstatný detail, ale já si na tuto novinku musel chvíli zvykat.

Abych nějakým rozumným zhodnocením shrnul grafickou stránku věci, zkonstatuji, že nové GUI se opravdu povedlo. Ovšem člověk po pár okamžicích práce pociťuje, že je grafické rozhraní optimalizováno pro dotykové ovládaní. Na druhou stranu lze bezproblémově ovládat i s klasickou myší. Pro ty, které grafické změny nenadchly je pořád možnost instalace Fedora-spinů nebo volba jiné distribuce (např. Windows 8.1 :D )

Co se týče softwarových změn, asi nejpodstatnější, krom nového jádra, bude balíček LibreOffice, jež kompletně nahradilo OpenOffice. Mé dojmy bych shrnul asi takto: rychlé, funkční, graficky pěkné. Proč ne. Dále je tu zejména nový firewall Firewalld s vlastním jednoduchým jazykem pro tvorbu firewall rules. V nepolední řadě je možnost doinstalovat open-source program pro modelování 3D modelů a jejich tisk.

Abych se to moc dlouho nerozepisoval rád bych závěrem shrnul podstatné informace o nové distribuci. Dále, jelikož nejsem recenzent a mé názory nemusí být objektivní (i když se tedy o to velice snažím :) ), je třeba brát tyto informace nezaujatě a s přihlédnutím k těmto faktům. Tak-tedy Fedora se jeví velice podařeně, je rychlá, a doufejme i stabilní. Nabízí mnoho možností na customizaci a je možné ji použít jako plnohodnotný server či jako vyladěný desktop, který svým zpracováním určitě neurazí.

A na úplný závěr dodám snad jen, že pokud by se měly objevit nějaké komplikace při užívaní distribuce Ferora 19 v praxi, určitě o nich budu referovat zde na mém webu.

Have a nice day! :)

This entry was posted in Linux and tagged . Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


− jedna = 0

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>